28January2023

 Facebook ČKZ 

ckz

Latest News

Home

Predstavitev številke Rasizem v Trstu

ČKZ - RasizemČasopis za kritiko znanosti, domišljijo in novo antropologijo vabi na predstavitev tematske številke Rasizem: Razrezani svet in razpravo, ki bo v torek, 29. septembra ob 17. uri v Narodnem domu v Trstu.

Na razpravi sodelujejo: Mojca Pajnik, Jože Pirjevec, Nikolai Jeffs, Veronika Bajt in Egon Pelikan.

Omizje bo povezoval novinar Erik Valenčič, ki je tudi sourednik številke.

 

 


  

Razlogov za tokratno številko ČKZ o rasizmu je veliko, pritrjujejo jim vse ženske, moški, otroci, najstniki, ki zaradi vojne, podnebnih sprememb, ekonomskih ali osebnih razlogov prihajajo v Evropo. Tukaj jih čaka rasizem političnih strank in skupin, ki se je iz obskurnosti prestavil v središče političnega odločanja. Tako levi kot desni, zliti v evropski center, zaprti v alienirane institucije, so ponotranjili rasizem kot agendo svojih politik, namesto da bi okrog rasizma zgradili cordon sanitaire. Rasistične politične stranke so danes del evropskega parlamenta in drugih institucij odločanja. V zadnjem desetletju se desničarske in skrajno desničarske stranke krepijo, volilni rezultati se jim vidno izboljšujejo. V tem času so prav tako okrepile članstvo in vidnost v javnosti paramilitaristične, skrajno desničarske skupine na vseh koncih Evrope, ki na zaprtih taborih malikujejo fašizem in nacizem, v javnem življenju pa žanjejo odobravanje s sklicevanjem na patriotizem, t. i. »dobri nacionalizem«. Njihove tarče so migranti, muslimani, Romi, pozivajo k linču LGBT-ljudi, slavijo vojno in holokavst. Doživeli smo ponovno legitimizacijo in z njo preporod rasizma, ob hkratnem izgonu pojma rasizem iz političnega besednjaka, ko nas politične elite prepričujejo, da rasizma ni več. V tej številki ČKZ razkrivamo maske rasizma ter opozarjamo na njegovo živost in vseprisotnost. 

Avtorice in avtorji (po vrstnem redu objavljenih člankov): Mojca Pajnik, Giovanna Campani, Vlasta Jalušič, Gal Kirn, Egon Pelikan, Irena Šumi, Ana Frank, Iztok Šori, Roman Kuhar, Nina Meh, Adin Crnkić, Veronika Bajt, Boris Vezjak, Zarja Protner, Gabriella Lazaridis, Vasiliki Tsagkroni, Edma Ajanović, Stefanie Mayer, Birgit Sauer, Erik Valenčič, Irina Vincić, Maša Pavlič, Nena Močnik, Ildiko Barna, Živa Humer in Mojca Frelih 

Urednika: Mojca Pajnik in Erik Valenčič