28January2023

 Facebook ČKZ 

ckz

Latest News

Home

Morija vzdolž juga EU (posnetek javne tribune)

Na voljo je posnetek javne tribune Ustavimo morijo v Sredozemskem morju, ki ga je  5. maja 2015 organiziral Klub prijateljic in prijateljev ČKZ na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.

 

http://www.youtube.com/watch?v=ySMkGy55ixQ

 

V prvih štirih mesecih leta 2015 so vode Sredozemlja pogoltnile 1600 migrantov in migrantk. V povprečju 400 na mesec, kar pomeni, da vsaki dve uri utone otrok, ženska ali moški. Žrtve česa so ti ljudje, te žene, možje in otroci? Notranji in zunanji ministri ter ministrice EU nas skušajo prepričati, da gre za žrtve tihotapcev z migranti. EU bo začela civilno-vojaško operacijo proti mrežam tihotapcev. Med drugim bodo uničevali čolne, ki jih uporabljajo za prevoz migrantov. Humanitarna katastrofa v Sredozemlju po njihovem ogroža varnost EU, ki ni odgovorna za nastale razmere. 

Ministrice in ministri EU so žalitev za razum in čustva. Migranti in migrantke v Sredozemlju umirajo prvenstveno zaradi migracijske politike EU. Ta politika ni izolirana in ne sloni na načelih človekoljubja in blaginje evropskega prebivalstva. Ta politika je neločljivo povezana z režimom gospostva in izkoriščanja, ki se je začela graditi s kolonizacijo drugih delov sveta in se danes reproducira in nadgrajuje v okviru raznih neokolonialnih in imperialnih aranžmajev.

Evropska sramota v Sredozemlju se lahko konča zgolj z uveljavitvijo globalne pravičnosti. Pot do nje se začne s priznanjem svobode gibanja vsem. Dokler se bodo svobodno gibali kapital, blago ter storitve, ljudje pa ne, bodo mrtvi v Sredozemlju, v gozdičkih Magreba, Sahari, gorah Irana in Turčije...

Kriki groze utapljajočega se otroka, žene in moža, ki vsaki dve uri odmevajo po prostranstvih Sredozemlja, nas kličejo, da nehamo molčati in povemo, da je breme množičnega poboja v Sredozemskem morju za nas preveliko, da se čutimo odgovorne in bomo odločno ukrepali.

Ne sodelujmo v širjenju kulture nemoči.