02december 2023

 Facebook ČKZ 

ckz

Zadnje novice

Časopis za kritiko znanosti (ČKZ) v sodelovanju s partnerji predstavlja cikel predavanj s področja medijskega opismenjevanja o obravnavi ranljivih skupin (LGBTIQ+, migranti, ženske) v slovenski medijski krajini v okviru projekta MORSI-PS.


24. novembra 2023 ob 18.00 bo imela Tea Hvala predavanje »Možača« v medijih in umetnosti v prostorih uredništva ČKZ na Vilharjevi cesti 3 v Ljubljani.


»Možača« je slabšalen izraz za žensko, ki se ji pripisujejo stereotipne moške telesne in vedenjske lastnosti, in omalovažujoč izraz za lezbijko. »Možačo« se povezuje tudi s poklici, za katere vse manj, a vendar še danes velja, da spadajo v domeno moških (političarka, direktorica, voznica, programerka, vodovodarka ipd.), in športi, ki zahtevajo telesno vzdržljivost in moč (boksarka, nogometašica, voznica relija, dvigovalka uteži ipd.).

Tea Hvala bo ob primerih objav v slovenskih medijih in ob primerih umetniških del obravnavala vprašanja, kot so: Zakaj je ženska, ki tako ali drugače odstopa od tradicionalnih predstav o »ženskosti«, povečini obravnavana negativno? Zakaj je tudi odnos do »ženskosti« pri moških predvsem odklonilen? Kje najdemo pozitivne obravnave? In še: zakaj »ženskost« velja za nasprotje »moškosti«? Kaj ima vse to sploh opraviti s spolno usmerjenostjo? In kako se spremeni dojemanje spolov, če – tako kot feministična in queer teorija – ločimo pojma »ženskost« in »moškost«, ki označujeta spolno identiteto in izraz (družbeni spol) od pojmov »moški« in »ženska«, ki označujeta biološki (genitalni) spol?


Cassils, Podoba v nastajanju, performans, 2012.
21. Mednarodni festival sodobnih umetnosti Mesto žensk, 2015, foto: Domen Pal.


Tea Hvala je diplomirala iz primerjalne književnosti in sociologije kulture ter magistrirala iz antropologije spolov. Je samozaposlena v kulturi kot kritičarka umetnosti in književnica, posveča se tudi uredniškemu delu in prevajalstvu. Objavila je številne eseje in strokovne članke o feministični umetnosti in aktivizmu.


ČKZ je revija, ki že pet desetletij kritično premišlja, reflektira in opozarja na marginalizirane, ranljive dele družbe, kar dokazujejo tudi številne izdaje revije, kot so Ženske v znanosti, Zamolčane zgodovine I, Mesto žensk – Zamolčane zgodovine II, Zelene politike/Begunci, Balkanska migracijska pot, Nasilje nad LGBT mladino in odraslimi idr.

A ČKZ ne premišlja in opozarja le skozi tiskano besedo raziskovalk/-cev, znanstvenic/-kov, ampak se tudi aktivno bori za pravice ranljivih skupin v različnih aktivističnih pobudah. V tem kontekstu s ciklom predavanj širimo naša teoretska in praktična prizadevanja za ozaveščanje in sprejemanje ranljivih skupin v Sloveniji - med mladimi, starejšimi, različnimi jezikovnimi skupinami ipd.


Projekt sofinancira Ministrstvo za kulturo.

 

Prisrčno vabljene_i!

 

Partnerji na projektu